Door Karim Ahlalouch op 18 maart 2019

Werk maken van Werk

Onlangs pleitte CDA-leider Buma voor het invoeren van een basisbaan.  Het principe van een basisbaan spreekt ons zeker aan, de verkapte aanval op het minimumloon echter niet. Wij vinden dat we iemand moeten ondersteunen vanuit de bijstand aan volwaardig werk, eventueel gesubsidieerd, tegen een volwaardig loon.

In Roosendaal is in 2017 gestart met de pilot ‘Werk-Op-Maat (WOM) Banen: Kantonniers’. De bedoeling was om te starten met 10 kantonniers die in dienst zouden komen bij de gemeente Roosendaal. Voor nog eens 10 werkzoekenden zou binnen het netwerk van de gemeente Roosendaal gezocht worden naar partijen die dit concept willen overnemen. Hierdoor zullen Roosendaalse werkzoekenden met een lange afstand tot de arbeidsmarkt een kans krijgen om werkervaring op te doen middels een gesubsidieerde baan en zo beter gematched kunnen worden op een reguliere baan. Het is een extra instrument buiten andere inspanningen die al gedaan worden in het kader van de Participatiewet.

Wat ons betreft, als dit succesvol is, zetten we dit door en breiden dit uit. We hebben daarom de volgende vragen gesteld aan het college van B&W:

1. Bent u het met ons eens dat iemand, die wij ondersteunen vanuit de bijstand naar werk, eventueel gesubsidieerd, altijd beloont dient te worden naar een volwaardig loon, en dus niet onder het minimumloon?

2. Wat is de uitkomst van de pilot ‘Werk-Op-Maat (WOM) Banen: Kantonniers’?
a. Hoeveel kantonniers zijn er in 2017 en 2018 in dienst gekomen bij de gemeente en zijn nog steeds in dienst?
b. Hoeveel partijen binnen het netwerk van onze gemeente hebben dit concept overgenomen en hoeveel werkzoekenden zijn hiermee geholpen?
c. Onder welke voorwaarden zijn de kantonniers in dienst gekomen bij de gemeente (bijvoorbeeld een volwaardig loon, vast contract)?

3. Gelet op uw uitspraak vorig jaar, zet u nu enkel in op garantiebanen en heeft u afscheid genomen van het concept ‘Kantonniers’? Zo ja, graag een toelichting. Zo niet, op welke wijze is de pilot nu ingebed in uw beleid?

De bijstand is een dynamisch geheel: er gaan mensen in en uit. De pilot richtte zich op langdurig werkzoekenden met een bijstandsuitkering waarbij het perspectief wel ís dat zij met ondersteuning bemiddelbaar zijn naar de arbeidsmarkt (categorie B Werkplein) en werkzoekenden die tot de doelgroep Wet Baangarantie behoren. In de bijstand zitten ook inwoners die niet bemiddelbaar zijnnaar de arbeidsmarkt (categorie C Werkplein). Die mensen zijn, zo weten we uit onderzoek, geholpen met liefdevolle aandacht, maatwerk, erkenning, bemoedigende duwtjes, hulp bij schuldsanering en bij leren lezen en schrijven.

4. Kunt u aangeven welke instrumenten u hiervoor inzet om te komen tot een zinvolle dagbesteding, een fatsoenlijk bestaan, en wellicht toch om te komen tot perspectief op de arbeidsmarkt?

De antwoorden volgen zo spoedig mogelijk.

Karim Ahlalouch

Karim Ahlalouch

Mijn naam is Karim Ahlalouch; 42 jaar getrouwd en 3 kinderen. Woonachtig in Roosendaal sinds 1983 en lid van de PvdA sinds 2002. In de Roosendaalse multiculturele samenleving wil ik graag een bruggenbouwer zijn tussen de verschillende oevers. Een Roosendaal waarin iedereen zekerheid heeft over een goed bestaan is mijn doel. Mijn speerpunt: De Buurt

Meer over Karim Ahlalouch