Door Kees Jongmans op 6 juli 2020

Bestaanszekerheid – Geen Roosendaler meer in armoede

Tijdens de themabijeenkomst Bestaanszekerheid in het Innovitapark is het manifest Geen Roosendaler meer in armoede gepresenteerd. De kwartiermaker bestaanszekerheid Jan Ducaat heeft de drie pijlers van het gemeentelijk armoedebeleid uiteengezet.

Het gemeentelijk armoedebeleid moet gebaseerd worden op de pijlers: samenwerken, vertrouwen en bestaanszekerheid. De betrokkenen (dus niet enkel de gemeente!) hebben een gezamenlijk verantwoordelijkheid.

De gemeente is bezig met de ontwikkeling van een 6-tal lijnen waarlangs het armoedebeleid vorm moet krijgen.

  1. BuddyLink (naar voorbeeld van het Antwerpse ArmenTeKort)
  2. Quiet Community (naar voorbeeld van Tilburg)
  3. Professionalisering schuldhulpverlening
  4. Kindgericht armoedebeleid
  5. Vertrouwensexperiment
  6. Realisatie armoedemonitor

De lijnen 1, 2, 3, en 5 komen tijdens deze bijeenkomst uitgebreider aan de orde. De andere 2 zijn nog te vroeg in de ontwikkeling.

Voor de eerste lijn BuddyLink hield Theo Vaes een inleiding. Theo heeft al verschillende malen over zijn inspirerende visie en werk verteld. Uitgangspunt is dat kansarmoede de wereld uit moet en kan. Kern van ArmenTeKort  (of BuddyLink zoals het in Roosendaal heet) is dat twee personen (een kansbiedende en een kanszoekende) gedurende twee jaar (100 wekelijkse bijeenkomsten van circa 1 uur) met elkaar optrekken. De kanszoekende bouwt in die twee jaar zoveel eigenwaarde en zelfrespect op dat bestaanszekerheid op eigen kracht reëel wordt. Momenteel wordt Buddylink in Roosendaal verzelfstandigd. Men is bezig om er een eigen stichting van te maken met goede en betrokken bestuurders. De gemeente blijft uiteraard wel faciliteren.

De tweede lijn is het oprichten van een Quiet Community naar voorbeeld van Tilburg. Als spreker was Ralf Embregts aanwezig. De Quiet is inmiddels een bekende glossy naar voorbeeld van de Quote. De Quiet gaat echter niet over de miljonairs maar over de mensen in armoede. Mensen kunnen lid worden van een Quiet-community en krijgen doordoor meer mogelijkheden om mee te doen. Veel ondernemers en bedrijven stellen meiddelen beschikbaar aan de Quiet Commmunity. De bedoeling is dat iets dergelijks ook In Roosendaal van de grond komt.

De derde lijn: professionalisering schuldhulpverlening werd gepresenteerd door Ad van Rijen van WijZijnTraverse. De kern van deze aanpak bestaat uit een pilot vroegsignalering en een ‘moedige dialoog’. De pilot wordt vormgegeven doordat een aantal belangrijke partijen (zorgverzekeraar, energieleverancier, woningcorporatie) al in een vroeg stadium melding maken van een mogelijk betalingsprobleem en actie ondernemen nog voordat het schuldenprobleem uit de hand is gelopen en er een onoverzienbare schuld van vaak tienduizenden euro’s is opgebouwd. De ‘moedige dialoog’ is een gesprek tussen privaat en publiek over de dreigende schulden. Onder andere vanwege regelgeving (privacy) maar ook door gebrek aan lef of het verwijt dat men zich met iemand bemoeit, was een dergelijk gesprek moeilijk en meestal te laat.

De vierde lijn (vertrouwensexperiment) was voor mij nieuw en daardoor misschien ook wel het meest interessant. Hiervoor was aanwezig Jos Mevis. Jos was de afgelopen twee jaar projectleider van een vertrouwensexperiment in Tilburg. De kern van het vertrouwensexperiment bestaat eruit dat mensen uit de bijstand werden gecoacht en begeleid waar nodig maar dat men niet werd lastig gevallen met controles, bureaucratie, verplichtingen en dergelijke. Ongeveer 800 mensen uit de bijstand zijn op deze manier gedurende twee jaar begeleid. De resultaten waren in alle opzichten succesvol en worden momenteel in Tilburg geïmplementeerd in nieuw gemeentelijk beleid. De bedoeling is dat het werkplein Hart van West-Brabant deze methodiek gaat invoeren.

Daarna was er pauze vervolgd door deelsessies waarin de 4 gepresenteerde lijnen verder werden uitgediept.

Aan het eind is er een manifest ondertekend door 4 partijen namelijk de gemeente, het Werkplein, WijZijn Traverse en Mee West-Brabant. Kern: Geen Roosendaler meer in armoede.

Een goed georganiseerde en interessante bijeenkomst met inspirerende sprekers.

Kees Jongmans

Kees Jongmans

Als voormalig wethouder in onze prachtige gemeente blijf ik actief in Roosendaal. Ik ondersteun de jongere leden in onze partij bij het uitdragen van ons gedachtegoed: progressief en sociaal, en bij het uitvoeren van projecten waarmee we inhoud geven aan dat gedachtegoed. De PvdA let vooral op zaken waarbij de belangen van de minder sociaal

Meer over Kees Jongmans