Door Michael Yap op 1 november 2018

Bravis ziekenhuis in 2025 op één nieuwe hoofdlocatie

Op de bijeenkomst met als thema ‘Bravis en Maatschappij, terugkijken en vooruitzien’ en in het beleidsplan ‘Samen word je beter’ heeft het Bravis ziekenhuis aangegeven dat men niet in 2030 maar al vanaf 2025 wenst te komen tot één ziekenhuis voor Roosendaal, Bergen op Zoom en het omliggende verzorgingsgebied.

Volgens Bravis zijn twee ziekenhuizen binnen een straal van 15 kilometer geen optimale situatie. Zij gaan vanaf 2025 de complexe en dure ziekenhuisvoorzieningen concentreren op één nieuwe locatie. Kwaliteit en doelmatigheid dwingen Bravis op termijn richting één hoofdlocatie. De route naar één nieuwe hoofdlocatie leggen zij in diverse stappen af. Zij willen in 2025 een nieuw ziekenhuisgebouw openen op een nieuwe locatie. Hier brengen zij een aantal complexe en kostbare kernfuncties van het Bravis ziekenhuis samen. Vanuit financieel oogpunt blijft de huidige locatie in Roosendaal tot 2030 open. Tussen 2025 en 2030 wordt de nieuwe ziekenhuislocatie verder uitgebreid.

Zoals we vorig jaar in onze vragen al hebben aangegeven menen wij dat beide gemeentebesturen in een vroeg stadium hierbij betrokken moeten worden, om te komen tot optimale besluitvorming door het Bravis ziekenhuis.

De PvdA vindt goede zorg in de regio erg belangrijk, bereikbaar voor onze inwoners en daarnaast is het ziekenhuis een belangrijke werkgever.

De PvdA heeft daarom de volgende vragen gesteld aan het college B&W Roosendaal:

U gaf vorig jaar aan dat u over de plannen van Bravis ziekenhuis nog geen gesprekken hebben plaatsgevonden met het bestuur van het ziekenhuis.

  1. Hebben er inmiddels wel gesprekken plaatsgevonden over de toekomst van Bravis ziekenhuis, als het gaat om locatie, planning en randvoorwaarden en wat zijn hier tot nu toe de uitkomsten van?
  2. Is het college van B&W van mening dat een gemeente als Roosendaal dient te beschikken over een eigen ziekenhuis, nu en in de toekomst?
  3. U gaf vorig jaar aan dat er nog geen overleg is geweest met Bergen op Zoom over dit vraagstuk. Heeft u inmiddels hierover met Bergen op Zoom gesproken en is er een gedragen gezamenlijk standpunt over de toekomst van Bravis?
  4. Heeft u, in samenspraak met Bergen op Zoom, al nagedacht over een mogelijke locatie?
  5. Op welke wijze gaat u samen met Bravis de route naar één nieuwe hoofdlocatie lopen en betrekt u hierbij de samenleving?

De antwoorden volgen zo spoedig mogelijk vanuit de desbetreffende portefeuillehouder.

Michael Yap

Michael Yap

Hier is Michael Yap, 39 jaar oud en woonachtig in de wijk Tolberg.

Meer over Michael Yap