Door Harrie van Hal op 14 januari 2023

Voorwaarts en niet vergeten

Bij onze Nieuwjaarsborrel hadden we een speciale gast, PvdA Gedeputeerde Stijn Smeulders. Hij kwam langs om ons bij te praten over de verkiezingen voor de Provinciale Staten op 15 maart. Onze afdelingsvoorzitter Harrie van Hal hield een inspirerende toespraak.

De toespraak van Harrie:

Vlak voor Kerst stond er een artikel van Bas Heijne in de ‘Groene Amsterdammer’ met de titel “Ik, ik, ik. Maar waar is de wij?

In dit artikel is een aantal gedachten neergelegd die ik u, leden van de PvdA-afdeling Roosendaal en overige aanwezigen, graag wil doorgeven.

“ Als je door de ander gezien wilt worden, moet je zelf niet de ogen stijf dichtknijpen. Er is een wereld buiten het ‘ik’, een wereld die zich niet een-twee-drie zal aanpassen aan jouw persoonlijke wensen en vermaningen.

Er bestaat een wereld die je opzadelt met vraagstukken en problemen die om gezamenlijke inzet en betrokkenheid vragen, vraagstukken die zich niet domweg laten ontkennen door een geriefelijke complottheorie die je heel toevallig goed uitkomt.

Er bestaat een wereld buiten jezelf die om je belangeloze aandacht vraagt(……).

Het gaat om de aandacht die voortkomt uit wat filosoof Hannah Arendt amor mundi” noemde, een instinctieve betrokkenheid bij de wereld om ons heen. Liefde voor de wereld buiten je eigen hoofd, voorbijgaand aan jouw zo dierbaar gekoesterde ‘ik’.

Grote woorden (…..) maar het gaat niet omeen religieus begrip.

Het gaat om een vorm van aandacht die niet zweverigs heeft.

Het gaat om aandacht die erop gericht is, werkelijk verschil te maken in de levens vananderen.

SOLIDARITEIT DUS zeg ik als sociaal-democraat.

Tot zover onze drijfveer als sociaal-democraten. Nu de handen uit de mouwen.

In het begin van 2022 verscheen het rapport  ‘De Atlas van Afgehaakt Nederland’ van Rene Cuperus en Josse de Voogd.

Hierin wordt beschreven dat in gedeelten van Nederland, bevolkingsgroepen hebben afgehaakt.

De schrijvers laten zien hoe verschillen in opleidingsniveau, inkomen en gezondheid zich vertalen in sociaal-culturele voorkeuren en politieke keuzes.

Steeds meer mensen hebben minder vertrouwen in de politiek, stemmen niet  (meer) of kiezen voor buitenstaanders– partijen.

Verschillende Roosendaalse wijken vallen hieronder.

In reactie op de Atlas heeft het kabinet enkele programma’s ingesteld om de oorzaken van het afhaken te beperken.

Het is zaak voor en van de RoosendaalsePvdA en m.i. van het hele politieke spectrum erop toe te zien dat ( uitwerking van) deze programma’s de bewoners van deze wijken bereikt.

Daarnaast hebben we als samenleving nog een aantal crises, v.w.b. klimaat, stikstof,migratie, wonen en energie op te lossen. Ook hier dient de politiek, zeker op lokaal niveau, de hand aan de ploeg te slaan.

Genoeg redenen om u alle, namens het bestuur, een gezond, goed en politiek succesvol jaar toe te wensen.

Harrie van Hal

Harrie van Hal

Hier is Harrie van Hal, en hij woont in het centrum van Roosendaal.

Meer over Harrie van Hal