Door Björn Rommens op 22 december 2022

Bjorn Blogt: En toen was het weer december

Onze Roosendaalse fractievoorzitter Björn Rommens blikt terug op het verkiezingsjaar 2022 en zijn eerste jaar als gemeenteraadslid. Uiteraard kun je met hem altijd in gesprek. Zien we je vrijdag 13 januari 2023 op de PvdA Roosendaal Nieuwjaarsborrel.

Woensdagavond 30 maart 2022: “Dat verklaar en beloof ik”. Met die vijf woorden was het dan zover. Ik was officieel gemeenteraadslid en tegelijkertijd ook fractievoorzitter. Ineens. Ik zeg altijd dat als men mij tien jaar geleden had gezegd dat ik later gemeenteraadslid (laat staan ook fractievoorzitter!) zou worden, ik ze voor gek zou hebben verklaard. Maar toch is het zo gelopen. En nu 9 maanden (als ik ook even de maanden voor het zomerreces nog meetel) verder zit de eerste helft van het politieke jaar er al weer op. Op 22 december hebben wij de laatste raadsvergadering van 2022 als gemeenteraad en dan hebben we twee weken reces.

Van 0 naar 100
Natuurlijk kijk ik ontzettend uit naar even 2 weken ‘niks’ (expres tussen aanhalingstekens, want de politiek gaat eigenlijk toch altijd wel gewoon door), maar het is ook fijn om even een momentje te nemen om terug te kijken op die afgelopen 9 maanden. Want vanuit 0 naar 100 in politieke zin is niet niks. Kort na de verkiezingsuitslagen zat ik al met mijn fractiecollega Paul Klaver samen om de informatiefase van de coalitievorming voor te bereiden. Ik had er op tv weleens van gehoord, vooral over de vorming van een kabinet op landelijk niveau, maar nu zat ik zelf aan tafel! In dat opzicht was (en ben!) ik ontzettend blij met Paul als fractie- en raadscollega. Met zijn jarenlange ervaring en wijsheid kon ik ook veel op hem bouwen tijdens dat proces. Maar naast hem ook ontzettend blij met ons burgerraadslid Bernadette Zijp. Als voormalig raadslid voor de PvdA Roosendaal neemt zij ook wel ervaring en dossierkennis mee aan tafel. En het grappige is, ook zij zijn weleens fractievoorzitter geweest!

In het begin even rustig
De eerste paar weken na die coalitievorming was het vooral veel leren als nieuw raadslid. Omdat het nieuwe college ook pas later geïnstalleerd werd waren ook nog weinig ‘grote’ stukken die in commissie- en raadsvergaderingen aan bod kwamen. Dus de eerste paar sessie waren vooral veel informatieavonden over het werk als raadslid en welke instrumenten enzo daar bij komen kijken en als we dan al commissie- of raadsvergaderingen hadden dan waren we daar in een uurtje maximaal al doorheen. Pas eigenlijk net voor het raadsreces, zo vanaf juni, werden de agenda’s iets drukker. Ik heb toen mijn eerste raadsvragen ingediend, samen met Alex Raggers van de VLP, over de signalen dat Alwel niet zou kunnen gaan voldoen aan de door het Rijk gestelde deadline omtrent het installeren van rookmelders op iedere verdiepingen in huurwoningen. Dat was voor mij het eerste grote dossier als raadslid waar ik me intensief in heb verdiept, van ambtelijk uitvragen wat we kunnen doen als gemeente en hoe de handhaving zit tot op de brandweerkazerne in gesprek met de brandweer over woonveiligheid. In juli werden we als raad overvallen met de komst van de GO deelscooters en -fietsen, zonder dat wij daarvan op de hoogte waren gebracht. Met bijna heel de raad (er ontbrak helaas 1 partij) achter me heb ik raadsvragen ingediend en dat proces nauwlettend in de gaten gehouden.

In het zomerreces was het dan ook wel leuk om het eerste werkbezoek te hebben, namelijk de ‘jonge boeren ontmoeten jonge raadsleden barbecue’! Ontzettend leuk om als jonge raadsleden (en daar hebben we er best veel van nu in de Roosendaalse gemeenteraad!) en als jonge boeren bij elkaar te zijn en in gesprek te gaan over de uitdagingen die voor ons liggen.

Maar dan toch echt aan de slag
Na het zomerreces brak het eigenlijk echt los qua gevulde agenda’s en zwaardere onderwerpen. De vergaderingen duurden langer en de onderwerpen vereisten ook meer inleesverslag en voorbereiding. Dit omdat het college na de zomer echt van start kon gaan met hun ambitieakkoord, maar vanwege ook de begrotingsbehandeling (incl. Collegeprogramma) in oktober. Neemt niet weg dat we als PvdA Roosendaal zelf in september gelijk al op dreef waren met aandacht vragen voor een eerlijke kans op een huurwoning (n.a.v. de inspraak van Bram Maas), het oprichten van een Noodsteunfonds voor MKB en inwoners, voortkomend ook aan de roep voor een Nationaal Noodplan Stijgende Kosten welke ik samen met collega fractievoorzitter Christian Villee van GroenLinks deed, en de update over de Toeslagenaffaire in Roosendaal welke door de beantwoording veel stof deed opwaaien.

In verschillende commissies hebben zowel Paul, Bernadette en ik op verschillende dossiers ingesproken met altijd een positief kritische blik. Over het nu over de gemeentefinanciën gaat, bestemmingsplannen, huisvesting van arbeidsmigranten of over Roosendaalse jongeren en alles daar tussenin. We doen met z’n drieën wat we kunnen en zetten ons elke dag in!

Hoe vind je dat jij het doet?
Dat is eigenlijk even het jaar zo doorlopen. Maar dan blijft altijd nog de vraag open: hoe vind je dat jij het doet? Dat is natuurlijk lastig om zelf een antwoord op te geven. Ondanks dat we alweer 9 maanden verder zijn is het voor mij nog steeds heel nieuw allemaal. Het lijkt misschien voor een ander heel natuurlijk als ik het woord neem in een vergadering, maar ik ben nog steeds super zenuwachtig, maak (stomme) fouten en vertrouw ook heel veel op de wijsheid en ervaring van Paul en Bernadette. Want zoals ik in het begin al zei, van 0 naar 100 gaan is niet niks. Ik haal ontzettend veel plezier uit de gesprekken met inwoners die ik heb die mij attenderen op verschillende zaken die spelen in de gemeente, de overleggen die ik mag voeren in de verschillende raadscommissies waar ik in zit (Werkgeverscommissie, Vertrouwenscommissie en Geloofsbrievencommissie) en de samenwerking binnen de raad. Want ondanks dat we soms (ideologisch) tegenover elkaar staan, uiteindelijk zijn we allemaal collega’s en ook allemaal mensen die dit naast hun andere werk erbij doen. Want druk is het zeker! Je bent eigenlijk elke week wel drie avonden kwijt aan de politiek en met een beetje pech meer. Al helemaal als het last-minute besprekingen zijn waardoor je alle gemaakte plannen moet gaan cancellen of verzetten. Maar dat hoort er nu eenmaal bij, zoals ik ook aangaf in mijn raadsinterview. Aan de andere kant merk ik dat er veel nieuwe energie in de raad zit, misschien ook omdat bijna de helft van de raad (maar sowieso de helft van de fractievoorzitters) onder de 35 is. Een vrij jonge en nieuwe raad dus en in die zin heel mooi! Maar goed, dat was de vraag niet. Hoe vind je dat jij het doet? Er is er eigenlijk maar een die daar antwoord op kan geven en dat ben jij als lezer. Misschien nog even een opfrisser nodig in zaken die ik in de commissie- en raadsvergadering heb gezegd? Dat kun je allemaal heel makkelijk terugkijken via mijn gemeenteraadspagina onder het kopje ‘Sprekersfragmenten’.

Ik hoor graag van je hoe jij vind dat ik het doe. Dat mag je me altijd mailen, appen of via social media laten weten!

Voor nu blijft er een belangrijke wens open:

Ik wens jullie allemaal fijne feestdagen en een sociaal 2023!

Björn Rommens

Björn Rommens

Hier is Björn Rommens, woonachtig in de wijk Kalsdonk (als is het maar net op de scheidingslijn met het Centrum) en onze fractievoorzitter.

Meer over Björn Rommens