Door Björn Rommens op 24 maart 2022

Björn Blogt: En dan nu: aan de slag!

Het is alweer een dikke week geleden dat de baas van Roosendaal naar de stembus is geweest. Helaas maar 4 op de 10 inwoners van onze gemeente. Desondanks hebben wij onze twee zetels kunnen behouden en in vergelijking met vier jaar geleden meer stemmen opgehaald.

Daarin zijn wij, samen met GroenLinks en de VLP, ook de enige zittende partijen die meer stemmen hebben gehaald dan vier jaar terug. Daar is natuurlijk van alles over te zeggen, maar voor mij persoonlijk ben ik super blij. Want vergeet niet: ook voor mij was dit de eerste keer. De eerste keer gezicht van partij zijn, het hele proces rondom de verkiezingen in, de lijsttrekkersdebatten houden en van je laten horen hoe jij er voor de inwoner van deze gemeente wilt zijn. En begrijp me niet verkeerd. Het was alles behalve makkelijk. In een paar weken tijd ben ik door de molen gehaald als het gaat om (foutieve) berichten in de pers, hoe je jezelf neerzet in een debat tegenover andere lijsttrekkers en hoe je ook jezelf profileert.

In het duidingsdebat (terugkijken?) gaf ik ook al aan dat ik heel nuchter naar de politiek kijk. Je moet raadslid willen zijn, omdat je iets wilt betekenen voor de inwoners van de gemeente. Niet omdat je een titel wilt hebben, belangrijk gevonden wilt worden, het doet voor de raadsbijdrage, per se wethouder wilt zijn of wilt doorstromen naar Tweede Kamer/Provinciale Staten/Europees Parlement. Dat is dan ook precies hoe ik er naar kijk.

Ik wil iets betekenen voor de inwoner met vragen, opmerkingen, wensen of bedenkingen bij zaken die spelen in de gemeente(raad). Of ik ook iets kan betekenen is een tweede, maar ik kan op z’n minst luisteren en al dan niet doorverwijzen. Dat hoeft niet eens een politieke route te zijn, maar kan ook op het niveau zijn van doorverwijzen naar de juiste instantie/organisatie. Maar goed, dat was de afgelopen tijd. Het is nu tijd voor die blik vooruit.

Op dinsdagavond 29 maart nemen we afscheid van de oude raad (waaronder ‘onze’ Michael Yap die na 16 jaar raadslid zijn afscheid neemt) en op woensdagavond 30 maart leggen Paul en ik de eed/belofte af en worden we geïnstalleerd in de nieuwe raad. Want de afgelopen weken waren leuk, leerzaam en uitdagend, maar het draait toch echt om de komende vier jaar. Hoe gaan we alle uitdagingen die de gemeente Roosendaal staan te wachten aanpakken, hoe betrekken we die inwoners beter bij wat de gemeente(raad) doet en hoe kunnen we hun stem/bijdrage nog beter vormgeven? Want naast de vraagstukken rondom wonen, werken, leren en recreëren zitten we ook met vraagstukken die de hele regio aangaan. Ook in die context moeten we een plaats innemen. Want Roosendaal is niet beperkt tot de gemeentegrenzen; juist ook daarbuiten hebben we invloed in zaken die spelen zoals mobiliteit, economie en klimaat/duurzaamheid. Want alleen kunnen we het niet doen, wel samen!

Tijd om aan de slag te gaan. Ik kijk (samen met Paul) uit naar een uitdagende vier jaar. Maar daarin heb ik u als inwoner wel nodig. Laat van je horen met vragen/wensen/opmerkingen/ideeën. Doe dat via social media (Twitter, Instagram, Facebook en LinkedIn) of via de mail. Want ook als raadslid doe ik het niet alleen, maar samen met de inwoner. Want ook buiten de stembus, jij bent de ‘Baas van Roosendaal’!

Björn Rommens

Björn Rommens

Hier is Björn Rommens, woonachtig in de wijk Kalsdonk (als is het maar net op de scheidingslijn met het Centrum) en onze fractievoorzitter.

Meer over Björn Rommens