Samen sterker uit de crisis
De gemeenteraad vergadert op 28 oktober en 5 november over de (financiële) stand van zaken 2020 en de begroting 2021. Lees hier de bijdrage van de PvdA: ‘Samen sterker uit de crisis’.
Spreektekst raadsdebat 28-10-2020
Voor de zomervakantie nog een raadsdebat in de grote zaal van de Kring, nu in de kleine zaal. Noodgedwongen. In een theater waar we normaal gesproken kunnen genieten van al het mooie dat de kunst en cultuur ons te bieden heeft. De kunst- en cultuursector is keihard getroffen door de coronacrisis. Deze zomer leed de sector een omzetverlies van 62 procent. 2020 is een grotendeels verloren jaar. Een van de vele voorbeelden die duidelijk maakt dat deze crisis onverminderd fors is.
Als corona ons iets heeft geleerd dan is het wel hoe kwetsbaar we zijn, maar ook hoe veerkrachtig we zijn. Om maar wat te noemen: Het project ‘ik vergeet je niet’ van Cultuurcompaan, de horeca die schakelt naar afhalen en bezorgen, het zomerprogramma vanuit het maatschappelijk werk, Wouw helpt Wouw met een marktplaats voor vraag en aanbod om dorpsgenoten te helpen en theater de Kring, dat tot de huidige gedeeltelijke lockdown, coronaproof voorstellingen kon aanbieden, en nu de kracht ook weer heeft gevonden om te schakelen naar live-streams om toch artiesten een podium te kunnen bieden waar wij van kunnen meegenieten.
De PvdA spreekt ook andermaal zijn waardering en respect uit voor de mensen in de vitale, cruciale beroepen als de zorg, het onderwijs en de politie. Ook onze waardering en respect voor al de mensen van onze ambtelijke organisatie. Van de BOA’s, de helden van SAVER bij onze milieustraat tot de medewerkers van het Werkplein. We zien dat er keihard gewerkt wordt en onze gemeente laat zien waar onze samenleving op kan rekenen.
Na deze inleidende beschouwingen dan nu onze visie op de Najaarsbrief 2020 en de Begroting 2021.
Najaarsbrief 2020 en Update financieel beeld
Roosendaal heeft gelukkig nog altijd een solide financiële basis. De huidige stand van zaken in 2020 laat zien dat we, in tegenstelling tot vele andere gemeenten, met een ruim positief resultaat dit jaar kunnen afsluiten (dankzij de definitieve hoogte van het BUIG-budget).
De Najaarsbrief 2020 en de ‘Update financieel beeld’ laat zien wat het effect is op het lopende begrotingsjaar van de coronacrisis. De landelijke financiële compensatiemaatregelen (inmiddels met 3 steunpakketten) zijn vertaald naar lokaal niveau met compensatie voor onder meer een aantal lokale belastingen, buurt- en dorpshuizen, de WMO en lokale culturele voorzieningen.
De compensatie die het college van B&W voorstelt om amateursportverenigingen te compenseren (€ 2,- per lid) oogt wat onze fractie mager. Zeker in relatie tot andere lokale compensatiemaatregelen die u heeft getroffen.
We missen in de compensatiemaatregelen de inzet om lokale vrijwilligersorganisatie voor de jeugd te compenseren zoals speeltuinen, het kindervakantiewerk en de scouting. Het Rijk heeft hiervoor wel middelen beschikbaar gesteld voor iedere gemeente.
Ook mogen we het college uiteraard vragen om invulling te geven op lokaal niveau aan de ruimte die we nu hebben gekregen om een aantal re-integratie-instrumenten in de bijstand waar jongeren tot 27 jaar nu van zijn uitgesloten, tot 1 juli 2021 ook voor deze groep open te stellen. Dit betreft de vrijlating van inkomsten (uit arbeid), het vrijstellen van de vrijwilligersvergoeding en het vrijlaten van inkomsten uit arbeid van een alleenstaande ouder. Ook wordt de zoektermijn van vier weken bij de aanvraag van een bijstandsuitkering voor specifieke groepen kwetsbare jongeren tot 1 juli 2021 volledig buiten werking gesteld en kunnen gemeenten besluiten tot 1 juli 2021 via maatwerk de zoekperiode niet toe te passen. We verwijzen naar de gisteren door het Rijk gedane aanvullingen op het derde steunpakket.
Het college van B&W maakt melding dat met diverse huurders van gemeentelijke panden oplossingen zijn besproken waar corona het gebruik van gemeentelijke panden zo goed als onmogelijk maakte. U noemt als voorbeeld de muziekdocenten van de Suite, de compensatie van de huurkosten van Theatergroep Respect en CABOD. Heeft u hiermee alle verenigingen en instellingen die bij de gemeente huren en het gebruik van gemeentelijke panden zo goed als onmogelijk maakte gecompenseerd?
Ten aanzien van de Najaarsbrief 2020 valt ons nog op dat u toch nog € 165.000,- uittrekt voor een binnenstadsdirectie. Wat hebben zij tot nu toe voor dit bedrag gedaan?
Tijdens de behandeling van de Voorjaarsbrief 2020 heeft de PvdA al aangegeven dat, wat ons betreft, we de uitgangspunten van voor de crisis voor het opstellen van de begroting 2021 en het meerjarenperspectief gebruiken. Dat doet Roosendaal. Er wordt vastgehouden aan de uitgangspunten voor een Duurzaam, Sterk en Aantrekkelijk Roosendaal.
Roosendaal zet in 2021 in op een aantal grote vernieuwingsprojecten als Stadsoevers. Voor dit project vragen we een oplossing en een perspectief voor de Loods (wat ons betreft als creatieve hotspot in verbinding met het Urban Sports- en Speelpark). We herhalen ook ons uitgangspunt dat er voor sociale huur plaats moet zijn in Stadsoevers. Ook breder in onze hele gemeente zijn we zeer benieuwd naar de nieuwe woonagenda voor Roosendaal.
De PvdA ziet ook de voortvarendheid waarmee Roosendaal aan de slag is gegaan met de ontwikkeling van het gebied de Bulkenaar en de omgeving. Wij zijn zeer benieuwd, en de inwoners met ons, naar de uitkomsten van het vervolgonderzoek waar onder andere de maatschappelijke consequenties, een te realiseren veilige verkeersafwikkeling en de consequenties van de verkeerstromen voor de bestaande situatie, de mogelijke consequenties voor de fysieke leefomgeving en de financiën inzichtelijk worden gemaakt door het ziekenhuis en de gemeente.
We roepen het college van B&W op om aanvullend te bezien of we investeringen die al gepland staan, naar voren kunnen halen als het gaat om bijvoorbeeld investeren in de openbare ruimte, investeringen in onderwijsgebouwen niet on-hold zetten, uitvoering geven aan Roosendaal Natuurstad door verder invulling te maken aan het vergroenen en klimaatadaptief maken van onze wijken en dorpen. Zet in op innovatie en Roosendaal is met de provincie al bezig met het opstellen van een Investeringsagenda.
In het kader van de bereikbaarheid en mobiliteit lezen we niet terug over de inzet n.a.v. de aangenomen motie ‘Aan de slag met de omlegging van de snelweg A58‘. We zijn benieuwd naar de inzet van het college.
Binnen het sociaal domein blijven we onverminderd staan voor enorme uitdagingen. Zo is er vanuit het Rijk structureel meer budget nodig voor Jeugdzorg en zien we dat het abonnementstarief van de WMO een aanzuigende werking heeft. Landelijk zegt de VNG de grens is bereikt en er is een Actiecomité gevormd van Raden in Verzet. Lokaal blijven wij inzetten op het behoud van een kwalitatief en kwantitatief goed aanbod van zorg.
De themabijeenkomst van 14 oktober jl. inzake de Arbeidsmarkt en het Werkplein maakte inzichtelijk dat we het overschot op het BUIG-budget keihard nodig hebben om mensen aan het aan het werk houden, te krijgen, of van een uitkering naar een baan helpen van Roosendalers. Dit moet in de volle breedte een belangrijke missie van dit college zijn. Zet niet het hoger ramen van het BUIG-budget en de inzet van de participatiemiddelen in om allerlei beleidsvoorstellen op andere terreinen te dekken, maar ga extra investeren in werk, werk, en nog eens werk. Zoek aansluiting bij de opgaven in onze regio:
-
- Extra ondersteuning, (om)scholing, begeleiding en coaching aan Roosendalers die hun baan kwijtraakten.
- Extra (snelle) korte termijn-inzet voor risicogroepen, zoals zelfstandige ondernemers, jongeren en statushouders.
- Ondersteuning werkgevers om mensen die al langer aan de kant staan een kans te geven.
In het kader van bestaanszekerheid, Roosendaal Schuldenvrij: vroegsignalering, een pauzeknop en uitbreiding schuldhulpverlening aan ondernemers.
Maak werk van het duidelijk communiceren, zodat iedereen overheidsinformatie begrijpt. We zijn benieuwd naar de uitwerking van de unaniem aangenomen motie ‘Begrijpelijke taal’. Wellicht kan Roosendaal aansluiten bij de VNG-campagne ‘Direct Duidelijk’. Dit is bijvoorbeeld relevant in de extra aanpak terugdringen zwerfafval waarin is verzocht om de communicatie richting anderstaligen en het probleem rond de bijplaatsingen op te pakken.
Tot slot. Deze beschouwingen spreken we uit in een onzekere tijd waarin het perspectief naar het normale wat we willen nog niet bepaald in zicht is. We worden denk ik allemaal niet vrolijk van de anderhalvemetersamenleving. Wij zijn er als mensen simpelweg niet voor gemaakt.
Zaak is om in deze tijden lokaal goed zichtbaar te blijven als gemeentebestuur. Perspectief bieden. Samen de schouders eronder zetten om uit deze crisis te komen, zodat we weer kunnen genieten van de mooie dingen in het leven.