Door Paul Klaver op 19 november 2021

Iedereen heeft recht op een fijn huis in een veilige, groene buurt

De gemeenteraad heeft de nieuwe Woonagenda besproken. Ons uitgangspunt is helder. Een betaalbare woning is een grondrecht. Iedereen heeft recht op een fijn huis in een veilige, groene buurt. Een huis in een wijk of dorp waar je je thuis voelt.

De Roosendaalse Woonagenda sluit hier goed bij aan. In de Woonagenda zijn een aantal instrumenten benoemd die een positieve uitwerking kunnen hebben op de leefbaarheid in wijken en buurten. Op ons initiatief is reeds besloten om te komen tot een huisvestingsverordening en een verhuurdersvergunning. In 2022 wordt landelijke wet- en regelgeving verwacht voor zelfbewoningsplicht in de bestaande woningvoorraad. Als PvdA pleiten we om die nu al in te voeren in combinatie met opkoopbescherming.

In het woonconvenant 2022 t/m 2025 worden prestatieafspraken gemaakt met de woningcorporaties Alwel en Stadlander en de HuurdersAdviesRaad van Alwel. De speerpunten
uit de Woonagenda; nl. differentiatie, doorstroming en duurzaamheid zijn hierbij leidend. Dit onderschrijft de PvdA, waarbij we wel als belangrijke afspraak willen meegeven dat er een evenwichtige verdeling van sociale huurwoningen over wijken (buurten) binnen de gemeente is. We pleiten dan ook om samen met de partners te zorgen voor een passende diversiteit in het woningaanbod, door onder meer als uitgangspunt te nemen dat minimaal 30% sociale huurwoningen in nieuwbouw- en herstructureringsprojecten worden opgenomen.

Roosendaal heeft de laatste jaren ingezet op inbreiding als het gaat om woningbouw (zie bijvoorbeeld projecten als de Hoogt, ’t Zand en Bamere). De komende jaren wordt gekeken naar nieuwe uitbreidingslocaties. Uiteraard, als het gaat om extra woningbouw, verliezen we niet de woningbehoefte uit het oog van diverse doelgroepen. Denk aan de jongeren in de dorpen Nispen en Wouw die actief aan de slag zijn gegaan met de gemeente om te kijken wat mogelijk is.

De nieuwe Woonagenda gaat verder in op nieuwe woonvormen, flexwonen, huisvesting van kwetsbare doelgroepen, studentenwoningen, de woonzorgvisie om langer zelfstandig te kunnen blijven wonen, tot het realiseren van nieuwe woonwagenstandplaatsen. Een uitdagende agenda, complex, waarbij Roosendaal aan de slag gaat met wonen.

Voor de PvdA is hierbij van belang de stedenbouwkundige kwaliteit. Van belang is om zowel lopende als toekomstige ruimtelijke projecten in Roosendaal in samenhang te bezien zodat
de stedelijke transformatieopgave kan leiden tot een signatuur voor de stad. Dit beperkt zicht niet enkel tot het stedelijk gebied; dit raakt onder andere ook de inrichting van het buitengebied en de
klimaatadaptatie opgave.

Paul Klaver

Paul Klaver

Hier is Paul Klaver, leeftijd 62 en woonachtig in de wijk Tolberg.

Meer over Paul Klaver