Door Michael Yap op 22 oktober 2021

Geheime onderzoeken bij moskeeën onacceptabel

Via de NRC werd bekend dat meerdere gemeenten jarenlang undercover onderzoek hebben laten doen in moskeeën. De PvdA is geschrokken van deze berichtgeving en vindt de werkwijze onacceptabel. Om er zeker van te zijn dat dergelijke praktijken niet in Roosendaal plaatsvinden hebben we daar raadsvragen over gesteld.

De betreffende gemeenten stuurden in het geheim onderzoekers van dit particuliere bureau naar islamitische organisaties, die zich niet kenbaar maakten als onderzoeker. Het gaat dus om onderzoeken waar beginselen niet zijn nageleefd en geen hoor en wederhoor heeft plaatsgevonden. Er is ook geen opdracht voor geweest vanuit gemeenteraden of andere democratisch gelegitimeerde organen. Het vertrouwen in de overheid en het recht onder sommige bevolkingsgroepen neemt af. Een overheid die zonder duidelijke aanleiding door, soms illegale, infiltratie van gebedshuizen informatie inwint, schaadt daarmee het vertrouwen van inwoners.

In Roosendaal is tot nu toe altijd sprake geweest van respectvolle samenwerking met de moskeeën en islamitische vertegenwoordigers. Roosendaal wordt ook niet genoemd in het NRC-artikel. De PvdA ontving sinds de publicatie van het NRC-artikel wel berichten uit de gemeenschap in Roosendaal dat zij zich zorgen maken over deze kwestie, vandaar ook de raadsvragen om opheldering te krijgen vanuit de gemeente.

 

Michael Yap

Michael Yap

Hier is Michael Yap, 39 jaar oud en woonachtig in de wijk Tolberg.

Meer over Michael Yap