We zijn op de helft; hoe vindt u dat het gaat?

Door Björn Rommens op 28 augustus 2024

Afgelopen dinsdagavond, 27 augustus, in het Atik stadion konden inwoners op uitnodiging van het college in gesprek over de stand van zaken qua ambities tijdens de zogeheten ‘Mid-term review’.

Het college, en dus ook de gemeenteraad, is alweer over de helft van haar bestuursperiode en het college wilde graag in gesprek met inwoners over de stand van zaken en de stappen naar de toekomst. Bij vijf verschillende onderwerpen kon men meepraten: ‘Samen Leven’, Bestaanszekerheid en Gezondheid’, ‘Ontspanning en Voorzieningen’, ‘Groei en Transities’ en ‘Leefbaarheid en Veiligheid’. Als raadsleden mochten we aanwezig zijn als toehoorder en ik koos voor het onderwerp ‘Samen Leven’, waarbij de klemtoon bepaalt vanuit welk perspectief je ernaar kijkt 😉

De groep inwoners die met elkaar in gesprek gingen over het onderwerp waren soms fel naar elkaar en naar de gemeenten, maar kwamen wel met mooie en ook kritische opmerkingen en bevindingen. Wat me vooral opviel was dat er zaken genoemd werden die ik in eerdere Politieke Beschouwingen ook aan bod heb laten komen, namelijk ‘de basis op orde’ (https://roosendaal.pvda.nl/nieuws/thuis-in-roosendaal-de-basis-op-orde/) in 2023 en ‘samen’ (https://roosendaal.pvda.nl/nieuws/politieke-beschouwingen-2024-samen/) in 2024. De groei van Roosendaal is een gegeven, maar moet je je eerst focussen op (hoeveel) nieuwe inwoners er in Roosendaal moeten gaan wonen of moet je eerst je huidige voorzieningen op orde brengen voordat je verder groeit? En ook, kijken we wel genoeg naar elkaar om? Denken we alleen aan ons eigen geluk, of willen we ook de buren van 6 deuren verderop helpen? Twee mooie vraagstukken die ik namens de PvdA Roosendaal ook al eerder heb geopperd.

Er werden ook veel andere rake zaken gedeeld, zoals:

  • Zijn stukken zoals visies en gebiedsplannen wel goed terug te vinden op de website van de gemeente?
  • Hebben we niet teveel visies, ambities en onderzoeken en moeten we gewoon meer in de actiemodus gaan?
  • Zijn we als gemeente wel betrouwbaar als alles in voornemens blijft hangen?
  • Zijn er niet teveel (sociale) initiatieven en organisaties die allemaal hetzelfde doel dienen en kan daar vanuit het oogpunt van subsidiëring niet eens goed naar gekeken worden?
  • Betrekken we wel goed genoeg álle inwoners van de gemeente Roosendaal in bijeenkomsten zoals dit? En organiseren we ze ook wel op de juiste manier/tijdstippen?
  • Blijf mensen betrekken in processen/voortgangen van visies/plannen. Leg er bijvoorbeeld een soort van ‘meetlat’ naast, waarbij je kan meekijken hoe ver men staat in de visie/het plan, wat er allemaal gedaan is en wat er nog gepland staat.
  • Blijf jongeren meer en beter betrekking in de besluitvorming en vergeet ook niet om aandacht te schenken aan niet-Nederlandstalige inwoners van de gemeente alsmede documenten opmaken in begrijpelijke Nederlandse taal.

Dit was dan nog meer de input vanuit één onderwerp en er waren er nog 4 andere! Het college gaat alle input nog verwerken en delen in het ‘mid-term review’ document wat in ontwikkeling is. De raad gaat op 5 september in gesprek met het college over deze stand van zaken.

We gaan zien wat de toekomst gaat brengen. We zijn op de helft; hoe vindt u dat het gaat?

Björn Rommens

Björn Rommens

Hier is Björn Rommens, woonachtig in de wijk Kalsdonk (als is het maar net op de scheidingslijn met het Centrum) en onze fractievoorzitter.

Meer over Björn Rommens