Door Björn Rommens op 15 november 2024

De Roosendaalse Gemeentebegroting 2025 – Insteek en uitkomsten

Op donderdag 7 november heeft de begrotingsraad plaatsgevonden. Of met andere woorden: de raadsvergadering over de begroting van 2025 met een doorkijkje naar 2026, 2027 en 2028. Tijdens deze vergadering zijn er door de raadsfracties in totaal 12 amendementen en 14 moties ingediend waarover gestemd kon worden. Wijzelf kwamen met 1 amendement en 7 moties. Daarnaast hebben wij ook nog 6 amendementen en 4 moties van andere partijen mede-ingediend. In totaal stond onze partijnaam dus onder 7 amendementen en 11 moties.
(NB: een amendementen is een opdracht om tekstueel iets in een voorstel te wijzigen; een motie is een verzoek aan -vaak- het college om bepaalde opdracht uit te voeren)

Insteek PvdA Roosendaal
Tijdens de commissiebehandeling van de begroting op donderdag 17 oktober sprak ons raadslid Paul Klaver over een drietal punten die voor ons belangrijk waren in de begroting: bestaanszekerheid, wonen en zorg. Want het hebben van gezonde gemeentebegroting betekent niet dat er zomaar op van alles bezuinigd mag worden. Vooral niet op de zwakkeren in onze samenleving. Want alhoewel bezuinigen altijd vervelend is, moeten de sterkste schouders dan wel de zwaarste lasten dragen. Daarnaast moeten bezuinigingen ook niet leiden dat je bepaalde dingen niet meer wilt doen, maar kan het juist kansen bieden om dingen anders of beter te doen.
Dat heeft ertoe geleidt dat we als PvdA Roosendaal tijdens de begrotingsraad dus verschillende amendementen en moties zelf of mede-ingediend hebben.
De hele begrotingsraad is terug te kijken op de site van de gemeenteraad, inclusief alle bijbehorende documenten.
Uitkomsten stemmingen
Om een idee te krijgen waar alle moties en amendementen over gingen, welke wij (mede-)ingediend hebben en wat de uitkomsten daarvan waren, kun je hieronder per fractie (op volgorde van verkiezingsuitslag) zien wat er ingediend is en wat de uitkomst daarvan is:
Raadsbreed
Voor de behandeling van de begroting kwamen we er als raad achter dat er geen budget opgenomen was om ons eigen raadscommunicatieplan uit te voeren. Dat moest dus worden rechtgezet via een amendement. De VLP bracht dit amendement namens de hele raad in en is dus ook raadsbreed aangenomen.
PvdA
Het college had een bezuiniging op bloembakken binnenstad opgenomen in de begroting, om er later achter te komen dat deze bezuiniging er helemaal niet in had moeten staan. Dit omdat niet de gemeente maar de binnenstadvereniging de bloembakken binnenstad voor haar rekening neemt. Voor de PvdA Roosendaal was de oorspronkelijke insteek dat de binnenstad aantrekkelijk moet blijven en daarom er niet bezuinigd moet worden op de bloembakken, maar toen we voor de raadsvergadering te horen kregen dat deze begroting er helemaal niet in had moeten staan hebben we op verzoek van de ambtelijke organisatie dit amendement toch ingebracht zodat het weer netjes uit de begroting gehaald kon worden. De Roosendaalse Lijst had ons amendement mede-ingediend en de meerderheid van de raad (31-1) was het met ons eens, waarmee dit amendement is aangenomen.
Met deze motie wilde we aandacht vragen voor de aanstaande verandering van verdeling van Rijksgelden als het gaat om daklozenopvang, waaruit zou voortkomen dat iedere gemeente een eigen daklozenopvang zou moeten realiseren. Om ons daar alvast op voor te bereiden riep deze motie op om (o.a.) alvast bij onze buren in Bergen op Zoom te kijken hoe zij de daklozenopvang ingericht hebben en wat wij hiervan kunnen leren.
BurgerBelangen Roosendaal en Forum voor Democratie waren het hier mee eens en deden onze motie mede-indienen. Een nipte meerderheid van de raad (17-15) was het hiermee eens, waarmee de motie is aangenomen.
Met deze motie riepen we het college op om meer gebruik te maken van beschikbare fondsen en subsidies uit Europa voor alle plannen en ambities die de gemeente heeft. En welke natuurlijk ook voldoen aan gestelde voorwaarden.
Het college gaf aan dat hier al een ambtenaar mee bezig is en dat er ook al wat subsidies binnen gehaald zijn. Welke en hoeveel precies kon ter plekke niet genoemd worden.
De Roosendaalse Lijst was het met onze gedachtegang eens en heeft de motie mede-ingediend. Een meerderheid van de raad (10-22) vond het antwoord van de wethouder voldoende en daarmee is de motie verworpen.
Het college heeft in de begroting opgenomen dat er per 2027 en 2028 de minimum inkomensgrens in relatie tot energiearmoede wordt verlaagd van 130% naar 120%. Dat zou betekenen dat zo’n 900 huishoudens/2000 inwoners ineens geen tegemoetkoming zouden krijgen. Ook hier kwam de verantwoordelijk wethouder met de argumentatie dat er in 2027 nieuwe afspraken gemaakt moeten worden en daarom alvast maar voor is gekozen om het bedrag uit de begroting te halen. Wij vonden dat iets te voorbarig en hebben een amendement van D66 mede-ingediend om deze hele bezuiniging te schrappen uit de begroting. Echter hadden wij het vermoeden dat dat amendement het niet zou gaan halen, maar we vonden het wel belangrijk dat de raad vastlegt dat er een moment moet zijn in 2026 om het nog eens over deze bezuiniging te hebben. Daarom hadden wij deze motie ingediend.
Een meerderheid van de raad (31-1) was het daarmee eens en daarom is deze motie aangenomen.
Deze motie ging eigenlijk wat dieper dan de motie ‘Versterken buurtinfrastructuur’ van het CDA. Onze motie ging meer naar het kijken welke initiatieven vanuit inwoners zelf voor hun straat, buurt, wijk, etc. ondersteunt kon worden door de gemeente.
BurgerBelangen Roosendaal was het met onze gedachtengang eens en diende deze motie mee in. Een meerderheid van de raad (10-22) was het echter niet met ons eens, waarmee de motie is verworpen.
Met deze motie riepen we het college -kort samengevat- op om meer werk te maken van het vestigen van huisartsen in Roosendaal. Dit door het faciliteren van locaties voor een praktijk, campagnes, etc.
De wethouder gaf tijdens de behandeling van deze motie aan dat er vanuit het college een nota over zorg aan zit te komen en op basis daarvan hebben we besloten om deze motie in te trekken. We wachten de beloofde nota af en kunnen dan alsnog deze motie t.z.t. opnieuw indienen.
Met deze motie riepen we het college op om zaken die we in de overwegingen genoemd in de motie in samenspraak met de regio op te pakken en te onderzoeken op haalbaarheid.
Het college kon zich hierin vinden, waarna ook een meerderheid van de raad (27-3) voor stemde voor onze motie welke dus is aangenomen.
Met deze motie gaven we het college meerdere handvaten mee om doorontwikkelingen in onze woningbouwopgave te creëren. De Roosendaalse Lijst kon zich daar ook in vinden en diende daarom de motie mede in. Tijdens de behandeling van de motie werd duidelijk dat dit ook aan bod komt tijdens de commissie van 14 november, waarna we hebben besloten om de motie in trekken. Zo kunnen hem mogelijk opnieuw indien, mocht daar aanleiding voor zijn na de commissiebehandeling van 14 november.
GroenLinks
Tijdens eerder onderzoek door de stadshistoricus was al achterhaald dat de slavernij maar een kleine rol heeft gespeeld in Roosendaal. Maar over het koloniale verleden van Roosendaal is nog niet veel duidelijk. De motie van GroenLinks riep op met verschillenden partijen te kijken hoe we daar meer bekendheid aan kunnen geven.
Als PvdA Roosendaal konden wij ons in die wens vinden en hebben daarom ook de motie mede-ingediend. Een meerderheid van de raad (23-9) vond dit ook een goed idee, waardoor deze motie is aangenomen.
VLP
In de begroting was een verhoging van de OZB opgenomen voor woningen naar 10%.
Roosendaal heeft een van de laagste OZB in Nederland; zo’n 20% onder het landelijk gemiddelde. De ambtenaren hadden uitgerekend dat als de OZB stijgt met 10% voor woningen, dat dat gemiddeld zo’n 2 euro per maand/24 euro per jaar is, gekeken naar de gemiddelde huiswaarde in Roosendaal (en dat is een waarde van 3 ton).
De VLP vond dat teveel en wilde verhoging van de OZB naar 7.5% hebben. Dus gemiddeld zo’n 1.5 euro per maand/18 euro per jaar op basis van een gemiddelde huiswaarde.
Het verschil tussen 10% en 7.5% qua inkomsten voor de gemeentekas is -toevallig- 300.000 euro. Een nipte meerderheid van de raad (17-15) heeft voor dit amendement gestemd. Uit het idee “de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten”, hebben wij tegen dit amendement gestemd.
Roosendaalse Lijst
Kort door de bocht gezegd wilde de Roosendaalse Lijst alle budgetten die te maken hebben met de Schaalsprong/Kwaliteitssprong 2040 nu al schrappen uit de begroting.
De PvdA heeft wel bedenkingen bij hoe en waar het geld voor de Schaalsprong/Kwaliteitssprong 2040 aan wordt uitgegeven, maar vond het voorbarig om nu gelijk alles al te schrappen uit de begroting. Een meerderheid van de raad (8-24) vond dat ook, waardoor dit amendement is verworpen.
Met deze motie wilde de Roosendaalse Lijst -kort samengevat- een onderzoek naar de financiële en technische haalbaarheid van een warmtenet voor recreatiepark De Stok.
Als PvdA Roosendaal vonden we dit wel een interessant onderzoek en hebben voor deze motie gestemd, alsmede een meerderheid van de raad (21-11).
VVD
De VVD wilde via dit amendement een bedrag van 200.000 euro wat niet ingezet is voor de aanpak van hotspots vrijmaken, om het in te zetten voor de aanpak van ondermijnend verkeersgedrag zoals in een eerdere raadsmotie gevraagd is. Die 2 ton zou anders als vrij besteedbaar geld in het Investeringsfonds teruggestort worden. Als PvdA Roosendaal waren wij het eens met de gedachtegang van de VVD en hebben we dit amendement mede-ingediend. Tijdens de vergadering is echter aan het licht gekomen dat het college -toevallig- al 200.000 euro had vrijgemaakt voor die betreffende motie, waarna de VVD besloten heeft om dit amendement in te trekken (en is er dus niet over gestemd).
De VVD wilde via dit amendement meer geld vrijmaken voor het Uitvoeringsprogramma Leisurepark. De raad had hier eerder al eens een motie over aangenomen, maar de VVD vond dat het Leisurepark nog meer verdiend. Als PvdA Roosendaal waren wij het eens met de gedachtegang van de VVD en hebben we dit amendement mede-ingediend. Een meerderheid van de raad (23-9) was het hier mee eens, waardoor dit amendement is aangenomen.
CDA
In de begroting is er in 2027 en 2028 een bezuiniging van 500.000 euro per jaar opgenomen op de stelpost voor jeugdprofessionals. Het CDA vond het voorbarig om daar nu al op te bezuinigen, omdat de verantwoordelijk wethouder verwacht dat de inzet van de gemeente op de jeugdhulp als ook de ontwikkelingen vanuit de Hervormingsagenda genoeg ruimte oplevert dat er minder jeugdprofessionals nodig zijn vanaf 2027.
Als PvdA Roosendaal hadden we eerst het debat hierover even afgewacht alvorens een keuze te maken over voor of tegen stemmen. Uiteindelijk vonden we het CDA overtuigender dan de wethouder en hebben we voor dit amendement gestemd. Een meerderheid van de raad (15-17) was het echter eens met de wethouder en daarmee is dit amendement verworpen.
De doorontwikkeling van het dorpscentrum van Nispen is iets wat de raad al jaren bezighoudt. Het CDA vond het belangrijk om de verantwoordelijk wethouder extra financiële ruimte te geven voor deze doorontwikkeling. Met dit amendement wilde zij 50.000 euro extra geven voor de periode van 2025 t/m 2028. Als PvdA Roosendaal waren we het eens met de gedachtegang van het CDA en hebben daarom dit amendement mede-ingediend.
Een meerderheid van de raad (18-14) was het hiermee eens, waarmee het amendement is aangenomen.
Het CDA wilde -kort samengevat- via deze motie laten onderzoeken op welke manieren de gemeente het verbinden van zorg en welzijn op wijkniveau beter kan faciliteren. Als PvdA Roosendaal waren we het eens met de gedachtegang van het CDA en hebben daarom deze motie mede-ingediend. Een meerderheid van de raad (21-11) was het hiermee eens, waarmee de motie is aangenomen.
D66
Zoals bij onze motie ‘Heroverwegen bezuinigingsmaatregel minimum inkomensgrens’ al is genoemd, had het college in de begroting opgenomen dat er per 2027 en 2028 de minimum inkomensgrens in relatie tot energiearmoede wordt verlaagd van 130% naar 120%. Dat zou betekenen dat zo’n 900 huishoudens/2000 inwoners ineens geen tegemoetkoming zouden krijgen. Ook hier kwam de verantwoordelijk wethouder met de argumentatie dat er in 2027 nieuwe afspraken gemaakt moeten worden en daarom alvast maar voor is gekozen om het bedrag uit de begroting te halen. Net zoals D66 vond de PvdA Roosendaal dat iets te voorbarig en hebben we als PvdA Roosendaal daarom dit amendement van D66 mede-ingediend. Een meerderheid van de raad (11-21) vond dat helaas niet en daarmee is het amendement verworpen.
Deze motie riep -kort samengevat- het college op om meer werk te maken van een goede afspiegeling van de Roosendaalse samenleving binnen de ambtelijke organisatie. De PvdA kon zich in deze gedachtegang vinden en heeft daarom de motie mede-ingediend. Een meerderheid van de raad (30-1) was het hier ook mee eens, waarmee de motie is aangenomen.
BurgerBelangen Roosendaal
Met dit amendement wilde BurgerBelangen Roosendaal de toeristenbelasting verhogen naar 1.50 per persoon per nacht en dit elk jaar indexeren met 5% tot een maximum bedrag gelinkt aan het landelijk gemiddelde. De PvdA Roosendaal kon zich in deze voorgestelde verhoging vinden en hebben daarom dit amendement mede-ingediend. Een nipte meerderheid van de raad (17-15) was het hiermee eens, waarmee dit amendement is aangenomen.
Deze motie riep het college op om samen met maatschappelijke partners die Sinterklaascadeautjes uitdelen in gesprek te gaan om te kijken naar één centraal uitgiftepunt. Die gedachtegang kon de PvdA Roosendaal zeker omarmen en daarom hebben we deze motie ook mede-ingediend. De raad was het hier unaniem mee eens en daarom is de motie aangenomen.
FvD
Via dit amendement wilde FvD de parkeertarieven voor op straat en in de garage parkeren niet verhogen en de inkomsten die daaruit dan missen deels op te vangen met het verhogen van de OZB naar 12.5% en 17.5% voor respectievelijk woningen en niet-woningen.
De PvdA Roosendaal vond dit een hele rare constructie en we waren voornemens om tegen te stemmen. Echter omdat het amendement van de VLP over verhogen van de OZB van 10% naar 7.5% was aangenomen, kon dit amendement niet meer in stemming gebracht worden.
Er is dus niet gestemd over dit amendement door de raad, vanwege de ‘strijdigheid’ tussen het aangenomen amendement van de VLP en het ingebrachte amendement van FvD.

Via dit amendement wilde FvD een verschil aanbrengen tussen de toeristenbelasting per persoon per nacht voor hotelovernachtingen, etc. en campingplaatsen, etc. van respectievelijk 1,75 en 1,50. Echter omdat het amendement van BurgerBelangen Roosendaal over de verhoging van de toeristenbelasting naar 1.50 per persoon per nacht plus de indexatie van 5% per jaar tot een maximum gelinkt aan het landelijk gemiddelde was aangenomen, kon dit amendement niet in stemming gebracht worden.

Er is dus niet gestemd over dit amendement door de raad, vanwege de ‘strijdigheid’ tussen het aangenomen amendement van BurgerBelangen Roosendaal en het ingebrachte amendement van FvD.
Met deze motie riep FvD het college op om met een overzicht te komen van welke woonprojecten in een versnelling zijn gekomen en hoeveel wooneenheden het college de komende jaren denkt te kunnen realiseren. Als PvdA Roosendaal waren wij daar ook wel benieuwd naar en hebben tijdens de stemming voor deze motie gestemd. Een meerderheid van de raad (13-19) vond dat echter niet nodig, waarmee deze motie is verworpen.
Vitaal Liberaal
Met deze motie riep Vitaal Liberaal -kort samengevat- het college op om werk te maken van een pilot om te kijken hoe bepaalde buurtprojecten op een intergenerationale wijze opgepakt te kunnen worden om zo jong en oud met elkaar te verbinden en voor een betere sociale cohesie te zorgen. Als PvdA Roosendaal waren wij het eens met die gedachtengang en hebben tijdens de stemming voor deze motie gestemd. Een meerderheid van de raad (14-18) vond dit echter niet nodig, waarmee de motie is verworpen.
Op een rijtje
Hieronder nog even snel op een rijtje hoeveel moties en amendementen zijn aangenomen of verworpen en hoeveel daarvan door ons waren (mede-)ingediend:
Amendementen aangenomen: 6 (waarvan 1 door ons ingediend en 4 door ons mede-ingediend)
Amendementen verworpen: 3 (waarvan 1 door ons mede-ingediend)
Amendementen ingetrokken/niet in stemming gebracht: 3 (waarvan 1 door ons mede-ingediend)
Moties aangenomen: 8 (waarvan 3 door ons ingediend en 4 door ons mede-ingediend)
Moties verworpen: 4 (waarvan 2 door ons ingediend)
Moties ingetrokken/niet in stemming gebracht: 2 (toevallig allebei van ons)
De hele begrotingsraad is terug te kijken op de site van de gemeenteraad, inclusief alle bijbehorende stukken.
Applausje voor jezelf
Heb je al het bovenstaande gelezen? Applausje voor jezelf! Veel lezen hoort bij politiek, dus als je eens wilt komen meekijken bij een fractieoverleg… laat het weten!
Björn Rommens

Björn Rommens

Hier is Björn Rommens, woonachtig in de wijk Kalsdonk (als is het maar net op de scheidingslijn met het Centrum) en onze fractievoorzitter.

Meer over Björn Rommens