Dag van de Arbeid
DAG VAN DE ARBEID.
Waarom vieren we vandaag de Dag van de Arbeid?
Op het eerste congres in 1889 van de Tweede Internationale, een internationale organisatie voor socialistische politieke partijen en vakbonden, werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achtjarige werkdag te organiseren.
In 1891 werd op het congres van diezelfde Tweede Internationale besloten om de Dag van de Arbeid een jaarlijkse traditie te maken.
Bij die viering werden drie strijdpunten onder de aandacht gebracht:
· Een achtjarige werkdag
· Arbeidsrechten
· Behoud van vrede
Indien je de realisering van deze strijdpunten bekijkt op landelijk, europees en wereld niveau kun je vaststellen dat er nog een wereld te winnen is.
Daarom worden er op 1 mei demonstraties gehouden voor betere werk- en leefomstandigheden.
Sinds de oprichting in 1946 strijdt de Partij van de Arbeid voor een eerlijke verdeling van de door werk verkregen rijkdom.
Iedereen zou moeten kunnen profiteren van de welvaart in Nederland. Dat betekent dat werken moet lonen. Met een eerlijk inkomen, krijg je de kans om duurzaam te wonen en leven. Het betekent toegang tot sport, onderwijs en goede zorg voor iedereen.
Daar hoort ook bij dat je in vrijheid kunt leven. Dat je niet bang hoeft te zijn je uit te spreken.
De Dag van de Arbeid herinnert ons aan waarvoor we ooit zijn opgericht, wat we tot nu toe bereikt hebben maar vooral aan waarom we nog steeds keihard nodig zijn. De Dag van de Arbeid is daarom niet alleen een historische herinnering aan de strijd om verbetering van arbeidsvoorwaarden, maar een jaarlijkse wake-up call om die strijd te blijven voeren.
Overigens ben ik van mening dat werknemers lid moeten worden van een vakbond, opdat de factor arbeid die plaats krijgt die het verdient. DE EERSTE PLAATS.