Dit interview komt vanuit de rubriek ‘Raadslid van de Week’, uitgevoerd door de Nederlandse Vereniging voor Raadsleden. Bjorn Rommens | Nederlandse Vereniging voor Raadsleden
Raadslid sinds: 2022
Partij: PvdA
Hoofdberoep: Communicatieadviseur
Waarom ben je raadslid geworden?
Eigenlijk omdat het me gevraagd is. Maar dat moet ik misschien even toelichten.
In Roosendaal heb ik zeven jaar in de Jongerenraad gezeten, waarvan ook 2.5 jaar als voorzitter. In die tijd dus veel gesproken met raadsleden, maar zelf nooit politiek gebonden geweest. Toen mijn tijd bij de Jongerenraad ten einde kwam, waren er een aantal politieke partijen die vroegen of ik misschien niet de stap van Jongerenraad naar Gemeenteraad wilde maken. Daar heb ik toen flink over nagedacht, want ik moest dan ook besluiten wat mijn politieke kleur was. En aangezien ik elke verkiezing wat anders stemde, was dat ook niet gelijk duidelijk. Dus na veel zelfreflectie en wat snuffelen bij de verschillende partijen kwam ik uit bij de PvdA. Daar heb ik eerst een jaartje ‘meegelopen’ als burgerraadslid om bij het samenstellen van de kieslijst voorgedragen te worden voor lijsttrekker en na de verkiezing door te mogen gaan als fractievoorzitter. Dus ik ben niet raadslid geworden, omdat ik dat zelf al helemaal bedacht had. Ik ben er vooral in gerold, omdat het me gevraagd is. En het raadswerk voer ik nu alweer twee jaar met veel plezier en groot verantwoordelijkheidsgevoel uit!
De gemeenteraad is het hoogste politieke orgaan. Beleef je dat ook zo?
Voor mijn gevoel is het vooral het college wat met dingen komt en zijn wij daar als raad wat passiever in qua zelf met initiatiefvoorstellen etc komen. Daarmee lijkt het alsof het college het hoogste orgaan is en niet de gemeenteraad. Ook in contacten met inwoners is het verschil in werkzaamheden tussen ambtenaren, college en raad soms niet helder en daarmee ook niet wie welke beslissingen maakt. Soms wordt er ook weleens met een beschuldigende vinger naar de raad gewezen, maar dan is het iets van het college wat nog helemaal niet voorgelegd is aan de raad.
Het komt in die in zin ook niet vaak voor dat we als raad echt iets wegstemmen of terugsturen waar het college mee gekomen is. Of de coalitiepartijen zorgen voor een meerderheid of de raad is het unaniem eens met een voorgedragen voorstel, maar zelden is het anders. Het is ook maar een momentopname hoor. Bij sommige themabijeenkomsten met ambtenaren waarin ze feedback van de raad vragen voordat ze plannen helemaal gaan uitwerken heb ik juist wel het idee dat wij als raad als hoogste orgaan gezien worden.
Dus ja, het wisselt een beetje.
Wat is volgens jou nodig om de gemeenteraad krachtiger en relevanter te maken?
Om ook sommige dingen op te pakken vanuit het idee dat je samen de gemeenteraad bent en niet een clubje coalitie en een clubje oppositie qua partijen. Maar ook naar buiten toe in gesprekken met inwoners. Organiseer als gemeenteraad als geheel een activiteit, zonder daarop heel hard te profileren met partijlogo’s enzo. Stel jezelf voor als raadslid van de gemeente en niet raadslid bij partij X of Y. Minder egoïstisch haantje de voorste gedrag en meer ‘samen’ als geheel.
Wat voor type volksvertegenwoordiger ben jij?
Ik weet niet of er een lijst van types is waar ik uit kan kiezen, maar ik zou mezelf omschrijven als een mensgerichte volksvertegenwoordiger. Ik voel me enorm verantwoordelijk in mijn rol als volksvertegenwoordiger. Ik zie het ook niet als een leuk baantje voor erbij, maar neem het erg serieus. Iemand vertegenwoordigen is geen spelletje. En ik vind dat je niet alleen de mensen vertegenwoordigd die op jou gestemd hebben, maar als je eenmaal raadslid bent je ook de hele gemeente vertegenwoordigd (in mijn geval zo’n 78.000 inwoners). Daarom wil ik ook graag met verschillende mensen praten en verschillende standpunten horen, om uiteindelijk vanuit daar een afweging voor de besluitvorming te maken. We moeten het immers met elkaar doen. En ik geloof ook heel erg in het idee van ‘samen’. Samen met de raad, samen met het college, samen met inwoners, samen met (maatschappelijke) partners.
Stelling: ieder raadslid moet in de raads- en commissievergadering kunnen zeggen wat hij/zij wil. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Eens. Het zou gek zijn als je raadslid in een vergadering niet mag kunnen zeggen wat je wilt. Partijdiscipline e.d. zijn begrijpelijke afspraak, maar volgens de wet bepaalt een raadslid wat hij/zij met de democratisch gehaalde zetel doet. Als hetgeen gezegd maar binnen de kaders van respect en normen en waarden blijft, zou er geen enkel probleem moeten zijn voor een raadslid om te kunnen zeggen wat hij/zij wil.
Hoe houd je grip (of verwacht je grip te houden) op de enorme stukken- en informatiestroom van het college?
Ondersteuning van de Griffie, gemaakte afspraken in het Presidium over de informatiestroom en vertrouwen hebben in het verdelen van werk met collega’s in de fractie. De ene week is de andere niet, maar soms is het wel even zuchten onder de lading aan raadsvoorstellen, toelichtingen, verzoeken tot bijeenkomsten, etc., die je ontvangt als raadslid. Daarbij moet je ook tegen jezelf kunnen zeggen ‘het is niet erg om niet alles van A tot Z te lezen/alles te weten’. Er ligt veel op het bordje van een raadslid en werk verdelen gaat makkelijker in een grote fractie dan in een kleine. Maar ook in een kleine fractie moet je kunnen zeggen, doe jij dit stuk maar tot je nemen en dan neem ik dit stuk. Het is dan ook niet erg dat je van het stuk van jouw collega niet alles weet. Heb vertrouwen in elkaar dat de ander zijn/haar werk goed uitvoert.
Wat heeft je raad ondernomen om meer grip op regionale samenwerkingsverbanden (met bijvoorbeeld andere gemeenten) en/of verbonden partijen en maatschappelijke organisaties te krijgen? Of is verbetering noodzakelijk?
In onze raad zijn er op een aantal regionale samenwerkingsverbanden zogenaamde ‘Raadsrapporteurs’ ingezet die meekijken bij die verbanden en dit alles volgen.
Daarbij is het van belang dat de raad als geheel ook vertrouwt dat die raadsrapporteurs hun werk naar eer en geweten uitvoeren namens de gemeenteraad. En dat het in die zin dus ook niet erg is dat je als raadslid dus niet alles afweet van een bepaalde regeling/samenwerkingsverband.
Elke gemeente geeft op zijn eigen manier invulling aan burgerparticipatie. Kun je het beste voorbeeld uit je gemeente geven?
In Roosendaal zijn we bezig met de ontwikkeling van Roosendaal 2040, oftewel de schaal-/kwaliteitsprong van de gemeente. Daar komt ontzettend veel bij kijken, maar daar wil je wel de inwoners ook goed bij betrekken. Daarom voeren wij ‘Het Gesprek’. Dat heeft zowel een digitaal als een fysiek component. In een online ronde worden er verschillende scenario’s en vragen voorgelegd waar je als deelnemer jouw meningen in woorden aan kan geven. In een tweede online ronde zie je geanonimiseerd de antwoorden van andere deelnemers die je kan classificeren hoe eens of oneens je daarmee bent en dat ook woordelijk kan onderbouwen. In een derde ronde kan een geselecteerde groep deelnemers fysiek met elkaar in gesprek over hetgeen opgehaald is uit de digitale rondes. En zo ontstaat er een andere vorm van burgerparticipatie dan de klassieke ‘kom er even zitten in dit zaaltje en luisteren’.
Daarnaast hebben we binnen de gemeenteraad bij de reguliere inspraakavonden (waar men kan inspreken over punten op de agenda) ook nog de zeepkist optie. Hier mag in een inwoner altijd gebruik van maken om vijf minuten lang te praten over iets wat die inwoner aangaat. Ik zeg altijd gekscherend dat dat ook zou kunnen gaan over hoe leuk je weekend was of dat je wilt komen vertellen waarom roze tutu’s zo mooi zijn. Dat komt (gelukkig?) nooit voor. Wel komen inwoners vertellen of over onderwerp wat aan het hart ligt, wat die avond niet op de agenda staat. En daar kunnen wij als raadsleden weer informatie uit ophalen voor op een later moment om te agenderen.
Stelling: de voorzitter van de gemeenteraad is en moet de burgemeester blijven. Ben je het daarmee (on)eens en waarom?
Eens. Een burgemeester is toch echt een persoon van ons allemaal. Iemand die echt onafhankelijk is en dus ook het meest ‘fair’ kan kijken naar hoe dingen gaan qua orde van de raad. Als raadslid is het ook belangrijk om iemand te hebben waar je mee kan schakelen buiten de andere raadsleden om als je iets wilt rapporteren van bijvoorbeeld integriteitskwesties.
Hoe ervaar je de ondersteuning door de griffie en waarom trekt jouw gemeenteraad geen extra budget uit voor een ruimere ondersteuning door de griffie?
Ik zit zelf in de Werkgeverscommissie, dus ik bekijk deze vraag ook met twee petten op. Ik ben zelf tevreden over de ondersteuning door de Griffie, maar ik moet ook toegeven dat ik geen referentiekader heb. Ik zie hoe hard ze werken om ons te ondersteunen met onze vragen, voorbereiden van documenten, ondersteunen met samenstellen van moties en amendementen en de check of deze ook wel juridisch kloppen, hulp verlenen bij tal van evenement die we als Raad georganiseerd willen hebben en nog veel meer.
Laatst hebben we als raad ook ingestemd met de Raadscommunicatie- en Participatieverordening, waarin ook ruimte vrijgemaakt is voor een ‘dedicated’ functie bij de Griffie, namelijk raadscommunicatieadviseur. Vanuit de Werkgeverscommissie hebben we weleens een rekenmodel ingevuld om te kijken hoeveel medewerkers op de Griffie we eigenlijk nodig zouden hebben en daar ontbrak toch nog wel een aantal mensen. Maar stapje voor stapje maken we het beter en dat is alleen maar goed. De Griffie geeft zelf aan dat al het werk wat zij nu doen ook te doen is, dus qua urgentie zitten we ook nog goed.
Wat doet jouw raad zodat vrouwen en mensen met een migratieachtergrond meer invloed op de besluitvorming krijgen?
We zijn erg bezig om van meertaligheid in informatiemiddelen goed onder de aandacht te brengen. Daarbij worden er vanuit de gemeente zelf ook veel middelen ingezet voor meiden- en vrouwenavonden, buurtgesprekken met daarbij ook een tolk, etc.
In de raad zijn 7 van de 35 zetels nu bezet door een vrouw. Als raad doen we niet specifiek iets extra’s om vrouwen meer invloed op de besluitvorming te laten krijgen. Daar volgen we de acties vanuit de gemeente/het college in.
Wat is je belangrijkste speerpunt als raadslid in de komende raadsperiode?
We zijn alweer op de helft van de huidige raadsperiode, en aangezien dit mijn eerste raadsperiode geweest is als raadslid en tegelijkertijd ook fractievoorzitter ben ik zowel bezig om te zorgen dat ik mijn eigen functie en verantwoordelijkheid goed uitvoer, als ook zaken voor de gemeente te verbeteren. Daarbij kijk ik met wat meer focus naar de faciliteiten dat jongeren veilig en gezond volwassen kunnen worden en dat ieder kind, met en zonder beperking, meer kan doen in de samenleving en veilig kan opgroeien.
Met moties over bijvoorbeeld de KwikStart App en Inclusieve speeltuinen heb ik daar alvast een steentje aan bijgedragen.
Wat is de beste tip die je een raadslid zou geven?
Wees trots op jouw functie. Ook al is het woord politicus soms een vies woord, wees er trots op dat jij gekozen bent om de mensen van jouw gemeente te mogen vertegenwoordigen in die gemeente en daarbuiten. Wees trots op het feit dat jij vanuit jouw visie probeert jouw gemeente beter en mooier te maken. En vergeet niet dat je samen sneller voorkomt uit, in plaats van alleen.