Dag van de Arbeid
1 mei is van oudsher de Dag van de Arbeid die binnen de PvdA uitgebreid gevierd wordt. Dit jaar hebben we 1 mei voor het eerst samen gevierd met de leden van PvdA Roosendaal en de leden van GroenLinks uit de gemeente Roosendaal, Halderberge en Rucphen.
Onze voorzitter, Harrie van Hal, hield een inspirerende speech:
Het verleden met het heden verbinden en niet vergeten ………
Dat doen wij vandaag op ‘de Dag van de Arbeid’. Ja wij vieren ‘de Dag van de Arbeid’.
In 1889 werd 1 mei in Europa als officiële internationale dag van de arbeid uitgeroepen. De keuze voor 1 mei werd ingegeven omdat in de VS op die datum de arbeidscontractenvernieuwd werden.
Doel was de strijd voor de achturige werkdag en andere verbeteringen van de arbeidsomstandigheden te versterken door middel van vieringen waar grote groepen arbeiders bijeenkwamen.
1 mei is bij ons in Nederland geen nationale feestdag, omdattot voor enkele jaren op 30 april een andere nationale feestdag werd gevierd, Koninginnedag en nu op 27 april Koningsdag.
Tegenwoordig wordt de Dag van de Arbeid gezien als eensymbolische dag waarop een gevoel van verbondenheid en solidariteit wordt benadrukt. De realiteit vraagt om meer. Die verbondenheid en solidariteit vraagt om actie!
Onze burgemeester Han van Midden heeft enkele jaren geleden een interview gegeven in de NRC. Daarin beschreef hij schrijnende werk- en woonomstandigheden van arbeidsmigranten. Ook in Roosendaal. Ook hier worden arbeiders uitgebuit.
In een recent interview op ZuidWest Update neemt de burgemeester t.a.v. arbeidsmigranten de woorden ‘moderne slavernij’ in de mond. Dat is wat het is, in 2024.
Laten we deze ‘Dag van de Arbeid’ inderdaad samen vieren. Maar wel in het besef dat uitbuiting van mensen, waaronderarbeiders nog niet voorbij is en de bestrijding daarvan zekerook niet.
Door Lara Wolters, Europarlementariër is in het Europarlement de ‘Anti-wegkijkwet’ ingediend, waardoorbedrijven voor de hele produktieketen van hun produkten ,maatschappelijk verantwoordelijk zullen zijn.
Je wilt niet weten hoeveel tegenwerking van de zijde van het bedrijfsleven de indieners hebben ondervonden en uiteindelijkhet wetsontwerp in een afgezwakte vorm is ingediend.
Blijf daar ook scherp op! Samen staan we sterk. Aan de slag!