“Een droom van ons alleen, is maar een droom. Een droom van ons samen kunnen we waarmaken”
De gemeenteraad behandelt de komende weken de gemeentebegroting 2024. De insteek voor onze fractie is dat we ons sterk maken om je thuis te voelen in Roosendaal.
De gemeente Roosendaal staat de komende jaren voor flinke uitdagingen; dat weten we allemaal. Van de ontwikkelingen in onze ruwe diamantwijken tot het versterken van het imago van de gemeente Roosendaal, vooral als we nieuwe mensen willen trekken i.c.m. de geambieerde schaalsprong.
Overkoepelend voelen wij als PvdA-fractie sterk de vraag waar we nu staan in de ambities en of alles wat we investeren ook rendement oplevert. Zijn er meetbare doelen op de korte en langere termijnen, die kwalitatief en effectief laten zien aan ons als raad, maar ook aan eenieder in onze gemeente, waar we staan op weg naar het halen van al die ambities? We geven veel uit aan mooie plannen en ideeën, maar halen we er ook uit wat we voor ogen hebben? Denk bijvoorbeeld aan dossiers als jeugdzorg en de schaalsprong; komt het geld wat we erin stoppen op de goede plek terecht, en halen we er ook iets uit?
Dat ter overkoepeling. Graag gaan we verder in op een aantal dingen die ons opvallen in deze programmabegroting, die we graag met iedereen delen. Niet zozeer dat hier antwoorden op moeten komen nu vandaag, maar wel dat het in overdenkingen meegenomen wordt.
Als eerste – Onderwijs: Op blz. 41 van de PB24 , onder het kopje ‘Nationaal Programma Leefbaarheid en Veiligheid’ staat de intentie van het college om “steviger in te zetten op het gebied van jeugd en veiligheid.” Daarbij staat expliciet gemeld dat ook het onderwijs hier een belangrijke rol in heeft.
Dit goede voornemen lijkt niet vertaald in de PB. Er zijn in de bredere linie, als je kijkt naar het verschil tussen tussen 2023 en 2024, op blz. 44 minder baten en lasten opgenomen voor aankomend jaar. Nu kan het zijn dat die stevigere inzet natuurlijk weer uit andere potjes kan voortvloeien, maar het viel ons wel op. Steviger inzetten betekent voor ons in ieder geval dat eerder in het basisonderwijs, bijv. vanaf groep 3, thema’s of onderwerpen, afgeleid van leefbaarheid en veiligheid, onderwezen worden.
Als tweede – Sport: Op blz. 47 van de PB24 staat “Onze verenigingen, accommodaties en de buitenruimte zijn op orde en toekomstbestendig.” Indien wij als gemeente onze ambities, zoals neergezet in “Zij aan Zij” willen waarmaken (denk aan de schaalsprong) geldt dit natuurlijk ook voor onze sportverenigingen. Ook zij zouden wel eens op een hoger niveau kunnen gaan spelen, zoals bijvoorbeeld de zaalvoetbalvereniging uit de Kroeven. Wij onderschrijven dan ook – sporen u zelfs aan niet te wachten met – uw voornemen als college, in het kader van de ambities van het Atik-stadion, de mogelijkheden te onderzoeken voor een complementerende sport en/of evenementenhal.
Een sportaccommodatie die berekent is op het trainen van eredivisieteams en het bijhorende publiek daarin kan ontvangen, werkt ook positief op de aantrekkelijkheid van jongeren om te gaan bewegen en zo een gezonde leefstijl en zinvolle tijdsbesteding te hebben.
Als derde – Arbeidsmigranten: Onder het kopje ‘Arbeidsmigranten’ op blz. 64 staat: “Doordat er komende jaren blijvende arbeidsmigranten nodig zijn, moeten verblijf, huisvesting en sociaal-maatschappelijke integratie worden verbeterd.” Feit en doel zijn in bovenstaande zin neergelegd, waarnaast verderop ook wordt verwezen naar een aantal middelen en de notitie ‘Arbeidsmigranten in Roosendaal’ om dit doel te bereiken.
Arbeidsmigranten op een maatschappelijk verantwoorde wijze huisvesten, voor henzelf en de omgeving, is voor ons van groot belang. Aan de ene kant zien we de voorzieningenrechter van de Raad van State een tijdelijke bouwstop afgeven voor de Atoomweg en aan de andere kant zien we de goede stappen van wethouders Van Gestel en Van Ginderen als het gaat over huisjesmelkers en de ‘verkamering’ van panden in woonwijken met arbeidsmigranten. Het is goed om hier als gemeente zelf een rol in te hebben en in te nemen. Want iedereen moet zich thuis kunnen voelen in Roosendaal.
Als vierde – Ruimtelijke Ordening: T.a.v. Ruimtelijke Ordening wordt op blz. 71 een andere nota aangekondigd, namelijk een gedragen strategisch toekomstperspectief met de naam ‘Roosendaal 2040’. Dit met het doel dat Roosendaal zich ontwikkelt tot een totale, leefbare en evenwichtige gemeente.
Er wordt niet getreuzeld en nu al in actie gekomen en aan de slag gegaan met een ambitieuze woningbouwopgave. Enkele ‘nieuwe’ locaties, zoals het spoorweg-emplacement en de A58, zien wij ook graag gerealiseerd. Dat zal waarschijnlijk nog jarenlang wat ‘trek en duw’werk in Den Haag vragen. Maar ambities moeten we hebben alsmede de stip op de horizon.
Daarnaast hebben we heel veel goede voornemens en instrumenten om woningbouw op diverse andere plaatsen te versnellen en te differentiëren. Wij wensen het college heel veel succes bij het realiseren van haar voornemens en wachten op concrete bouwplannen, waarbij dit wat ons betreft ook laaghangend fruit mag zijn. Bij het presenteren van bouwplannen zal door de PvdA-fractie zeer zeker gekeken worden naar het percentage sociale woningbouw dat binnen deze plannen gerealiseerd gaat worden. Het college noemt een streefgetal van 30%. Voor de PvdA is dit een ondergrens.
Als vijfde en laatste – Inhuur personeel: Wij geven het college in overweging, ambtenaren van onze gemeente “mee te laten lopen”, wanneer er sprake is van expertise inhuur bij andere bedrijven. Dit met het doel binnen de gemeente de kennis van dit soort processen te vergroten en op den duur als gemeente zelf dit soort processen uit te voeren. Inhuur op expertise vlakken is niet verkeerd, maar het is wel mooier als we ook zelf kennis in huis hebben.
Voorzitter ik sluit graag af met een quote die het belang van de zij aan zij gedachte en het belang van het samen in onze gemeente onderstreept: “Een droom van ons alleen, is maar een droom. Een droom van ons samen kunnen we waarmaken.”