De gemeente is verantwoordelijk voor de Wmo en de jeugdzorg. Deze taken zijn in 2015 aan de gemeente overgedragen, maar het meegeleverde budget is verre van toereikend. Hoe we daar lokaal mee omgaan, is een politieke keuze. De PvdA vindt dat het beperkte budget nooit een belemmering mag zijn om de zorg te leveren die iemand nodig heeft. Iedereen moet daarop kunnen rekenen.
De sociale basis is het fundament van de samenleving. Hiermee bedoelen we het netwerk van mensen die met en voor elkaar, zonder winstoogmerk, activiteiten organiseren, zoals in het verenigingsleven, vrijwilligerswerk en mantelzorg en hiervoor de benodigde voorzieningen (organisaties, huisvesting, enz.) oprichten en in stand houden. In Roosendaal hebben we al goede stappen gezet. De ondersteuning aan inwoners wordt zo dichtbij als mogelijk georganiseerd. In de vijf gebiedsnetwerken zijn de wijkzuster, de wijkagent, woonconsulenten, welzijnswerkers en clientondersteuners vertegenwoordigd. Belangrijk in de ondersteuning en zorg in Roosendaal zijn de vrijwilligers en mantelzorgers om die zorg zo vanzelfsprekend als mogelijk te maken. Die mantelzorgers zitten vooral in de leeftijdsgroep van 19 tot 65 jaar, hebben voor een groot deel een baan en dienen ook zichzelf en gezinsleden te onderhouden. Zij zijn de verzorgers van jeugdige en oudere hulpbehoevenden. De fysieke en mentale druk op deze mantelzorgers is groot en zal door vergrijzing alleen maar toenemen.
In de Wmo en de jeugdzorg is het marktdenken doorgeschoten en zijn er teveel aanbieders om uit te kunnen kiezen. Dat kan en moet anders. Niet de markt, maar de mens staat centraal. Daarom praten we ook niet over stelselwijzigingen, maar over hoe we de zorg zo goed mogelijk kunnen organiseren in onze gemeente.
Voor de gemeente Roosendaal betekent dat:
- we de marktwerking beperken. Door uit te gaan van vertrouwen in de zorg- en welzijnsprofessionals en er lokaal op toe te zien dat wij met zorgaanbieders werken die niet gaan voor winstmaximalisatie, maar voor goede zorg;
- we de preventieve rol van de sociale basis vergroten door nog meer in te zetten op wijkgericht werken;
- onze sociale wijkteams moeten bereikbaar zijn voor jong en oud, geen apart loket. Roosendaal Inclusief, een gemeente voor iedereen;
- we de ondersteuning van mantelzorgers verbeteren;
- de gemeente en jeugdzorginstellingen en andere partijen binnen het samenwerkingsverband en partijen uit de sociale basis een gezamenlijke Werkagenda maken. Het doel is om de verbinding tussen onderwijs, jeugdhulp en organisaties uit de sociale basis te versterken. Op school wordt nog meer dan nu ingezet op preventie en vroegtijdig signaleren waarbij ‘normaliseren’ voorop staat;
- we de participatie van jongeren bij jeugdbeleid en jeugdzorg vergroten. We vragen waar jongeren behoefte aan hebben, gaan met hen in gesprek. Dat doen we met inzet van sociale media en specifieke apps;
- jeugdhulp ook weer een fysieke plek krijgt op scholen, een wens die jongeren hebben uitgesproken;
- we meer gaan doen aan preventie aan de voorkant om depressie en zelfdoding onder jongeren te voorkomen;
- we ook werken aan preventie aan de achterkant. Hulpverleners en andere betrokkenen werken samen om mensen met suïcidale gedachten beter in beeld te krijgen en toegang te bieden tot specialistische hulp.
- het nieuwe Huis van Roosendaal (stadskantoor) wil een ontmoetingsplek zijn voor de inwoners van Roosendaal. Ruimere openingstijden horen daar dan bij qua gastvrijheid en vanuit de dienstverlening naar onze inwoners toe.
- een voldoende aanbod van activiteiten in wijken en dorpen staat voor ons centraal. Een buurthuis kan daar als ontmoetingsplek aan bijdragen. De gemeente maakt inzichtelijk welke activiteiten bijdragen aan leefbare wijken en dorpen en ondersteunt buurthuizen daarbij.